Jämställd festival

91 procent av akterna på tio av de största  hiphop- och reaggaefestivalerna i europa var manliga i år, rapporterar organisationen Jämställd festival och musikkollektivet Femtastic. Det är en sorglig siffra. Och siffran är även hög på andra festivaler runt om i världen, detta för att musikvärlden – som så mågna andra branscher, domineras av män. På Sweden Rock i Sölvesborg var 94 procent av akterna mansdominerade och på Getaway Rock i Gävla var hela 98 procent män som stod på scen. Det är dock någonting som samma organisation (Femtastic) som gjort undersökningen nu arbetar mot. Men man tror inte på en snabb förändring. I en intervju med Sveriges Radio har Kristina Wicksell, som arbetar med Jämställd festival, sagt att en förändring är nåbar men ganska långt bort. Det organisationen gör för att nå jämställdhet i musikbranschen, på festival och på scenerna är bland annat att lyfta frågan för att debattera den. På bland annat Södra teatern har frågan lyft, så här förklarar Kristina Wicksell:

– Vi kommer att ha en paneldebatt med några av de stora bokningsbolagen i Europa och sedan kommer vi fortsätta att lyfta frågan och arbeta med det här

Det här är ett viktigt ämne som måste lyftas för att vi ska kunna gå på festivaler med gott samvete.Kanske minns du när vi i ett tidigare inlägg skrev om banden på festivalen? Då lyfte vi bland annat det här med att coverbanden inte får tillräckligt med uppskattning, trots att de spelar väldigt mycket och för en stor skala. Nu med facit i hand kan ju en se att det är ett väldigt litet problem i jämförelse med den ojämställda festivalscenen. Om du ska boka en festival nu till sommaren hoppas vi därför att du har detta i åtanke – och bokar en jämställd festival.