Så mycket bättre coverband

I inlägget “banden på festivalerna” lyfte vi de problem som coverband har. Coverband är band som spelar andras låtar och är populära på diverse fester och event, kryssningar eller helt enkelt via Youtube. Det kan handla om otroligt duktiga musiker, och ett av de största problemen dessa band har är att de sällan får spela för en stor publik eller på en festival.

Och kanske kommer det föralltid att vara så, det kan vi inte veta. Men ett som är säkert är att programmet Så mycket bättre banar vägen för coverband och artister som spelar andras låtar.

Eftersom det är exakt vad programmet går ut på är det många som blir inspirerade till att göra likadant, och även många som vågar lyssna på musik som andra än ens artist har gjort. Det som är bra med covers är ju att man vanligtvis kan originalet, men får en helt ny versifon av låten – det vill säga om det är en bra cover. På så vis drar man ut allt som man bara kan av låten istället för att bara säga “detta var en bra låt, dags att gå vidare till nästa”. Det är lite som att trycka ut allt schampo ur schampoflaskan eller skrapa ut den sista sylten ur syltburken.

Den nya säsongen av Så mycket bättre började förra veckan, och som alltid har den varit både omtalad och hyllad. De artister som är med detta år är:

  • Ola Salo
  • Orup
  • Amanda Jensen
  • Kajsa Grytt
  • Familjen
  • Carola
  • Love Antell
Förra veckan var det Ola Salos kväll och det slutade med tårar när Amanda Jensen sjöng och glädje när Familjen gjorde synt-rock till elektro-pop. Vad som väntas nu på lördag vet vi inte än, men reklamen avslöjar att det är Orup som står i centrum, att Carola ska sjunga “Prisa gud” och  att Carola kommer ha fortsatt ont i knät. Missa det inte, och medan du väntar på att klockan ska slå 20:00 på lördagskvällen, kan du leta fram lite bra coverband att lyssna på, för att lyfta deras genre!